Prof. Dr. Hejj Andreas

Prof. Dr. Hejj Andreas könyvajánló: mindfullness alapú szépségápolás

Egy személy szépsége sokkal hatékonyabb ajánlólevél, mint amit bárki is írhatna az érdekében.” Arisztotelész (Kr.e. 384-322)

De Arisztotelész „ajánlólevele”, a szépség, messze a szerelmen túl, minden élethelyzetben előnyt jelent, ahol embertársainkkal van dolgunk.

Egy amerikai közgazdász (Hamermesh, 2013) Kifizetődik-e a szépség? című átfogó vizsgálatában megállapította, hogy egy laikusokból álló zsűri által „jó külsejűnek” osztályozott férfiak és nők munkaéveik során 230.000 dollárral (kb. 56,5 millió forinttal) keresnek többet, mint a zsűri ítélete szerinti „átlagos külsejűek”.

Halász Krisztina két évtizedes gyakorlattal rendelkező kozmetikus mester és -képző, felkészültsége ésaz emberi szépséget sokoldalúan megközelítő egyénisége magáért beszél. Éppúgy képzést szerzett a pszichológia tudományának hagyományos iskoláiból (pl. az individuálpszichológiából), mint ahogy a legújabb irányzatok gyakorlatát is elsajátította (pl. NLP, családállítás, kineziológia). Egész életében a szépség, az egészség és a boldogság összefüggéseire kereste a választ. Egy kínai közmondás szerint „Ha a diák felkészült, megjelenik a tanár.” Így adatott meg Halász Krisztinának, hogy egészen különleges tanítókkal, például egy ősi indián tudással rendelkező dél-amerikai sámánnal is dolgozhatott.

S ahogy magában a kezelési módszerében gondosan ügyel a test, a lélek és a szellem harmóniájára, könyvében is felváltva szólítja meg az olvasó ismereteket gyűjtő bal-féltekéjét és az érzelmi megtapasztalásból gazdagodó jobb-féltekéjét. A természettudósok írásaira jellemző, hogy magyarázataikkal kizárólag agyunk bal feléhez szólnak. Egyes ezoterikus szerzők, akiknek az adott információ további megokolás nélkül csak úgy „lejött”, csupán eszünk jobb felét célozzák meg. Halász Krisztina nem elégszik meg egyik csoport „fél”-eszűségével sem: Könyvét izgalmas olvasmánnyá teszi, amikor az olvasót, mint egész Embert szólítja meg.

A bőr pszichoszomatikáját tárgyaló fejezetben (XX[17]. old.) a Szerző rámutat a megélt siker és kudarc hormonális áttétellel a bőrre és az egészségre gyakorolt hatásaira. Hosszú távon csak annak szép, csak annak egészséges a bőre, aki jól érzi magát a bőrében, aki megtanult szellemi-lelki forrásaiból meríteni, a stresszel megküzdeni, végül azt föloldani. És itt nem csupán egyszerű relaxációs eljárások elsajátításáról van szó.

Halász Krisztina művében több alkalommal utal arra, hogy az általa szabadalmaztatott lélekkozmetikai kezelés alkímiai folyamat. Mivel a szellemet az anyag rabságába kényszerítő materialista „műveltségünk” elvárja tőlünk, hogy erről a „sötét” középkor megmosolyogni való botor „aranycsinálói” jussanak eszünkbe, a lektor szükségét érzi, hogy eloszlassa ezt a félreértést. Igaz ugyan, hogy az alkímiai átalakulás célja az arany létrehozása, csakhogy ez nem azonos az általunk ismert fémmel, hanem a hiranja gharba, az arany csecsemő, amellyé az alkímiai beavatás útját végigjáró újjá születik.

Régi, boldogtalan, stresszelő profán életének „meghal”, s szellemi erejének teljes birtokában levő, szakrális, a világra szeretettel mosolyogva rácsodálkozó arany csecsemőként születik újjá. Jézus szavaival: Bizony mondom néktek, ha meg nem tértek és olyanok nem lesztek mint a kis gyermekek, semmiképpen nem mentek be a mennyeknek országába (Máté 18;3). Az alkímiai beavatási út állomásainak részletezése messze meghaladná ennek az előszónak a kereteit. A lektor csupán arra hívná föl a figyelmet, hogy a beavatási út mély, gyakran fájdalmas megpróbáltatásokkal teli. A szeparáció, azaz az eltökélt szándék, hogy új útra térünk, elhagyjuk korábbi „berögzött” életünket, akkor is, ha korábbi barátaink ezért megmosolyognak, csupán az első lépés. Elkerülhetetlen a kalcináció, az a szükséges megtisztulás, hogy kiégessük magunkból mindazt, ami nem hozzánk tartozik. Ehhez egy támogató, megértő, empatikus kísérő szükséges, aki nem ijed meg a kalcináló személy átmeneti „furcsaságaitól”. Ebben látja a lektor Halász Krisztina által felajánlott kezelések legmagasabbikának, az átalakító „Metamorfózis” terápiájának kimagasló erősségét.

A Szerző intuíciója a nyelvi finomságokra is kiterjed. Ebből három példát emelek ki.

Felhívja a figyelmet a lélek és „lélekzet” szoros összefüggésére (XX[32]. old.). Mindkettő Szanszkrit neve, amiből Halász Krisztina kezelési eljárásának védjegye, a latin anima, Animi is ered, – atma. Ez szerepel a közkedvelt Mah-atma Gandhi nevében is, ami azt fejezi ki, hogy Gandhira, mint Nagy Lélekre gondolnak. (Az indogermán atma a mai németben Atem alakban található meg, ami szintén lélegzetet jelent.)

Szerzőnk leírja: a kozmetikus érintő hivatás. Rámutat, mennyire megérintik vendégeit a lágy érintések, mennyire el tudnak lazulni, mennyivel könnyebben tárják fel a lelküket. Erre utal az is, ahogy az angol egy emberrel való kapcsolat felvételét kifejezi: to get in touch, szó szerint: érintkezésbe lépni.

A Szerző által szabadalmaztatott átfogó diagnosztikai és kezelési eljárás központjában áll az ún. SZER, a SzínEnergiaRituálé (XX[146]. old.) Ezzel az ősi magyar szóval a SZERző eljárásának lényegét nevezi meg: SZERtartás, amely SZERves társadalmakban a test-lélek-szellem alkotta emberi teljesség tápláléka, hiszen a SZER etet, és Halász Krisztina kezelésének egyik célja a SZER elem serkentése.

Halász Krisztina kimagaslóan sokoldalú tudása és tapasztalata ellenére tisztelettel, „szemmagasságban” találkozik olvasójával: Életének sikerei mellett gyengeségeit, megtévedéseit és súlyos betegségének okait is megosztja. Gyakran saját családjából merített megható példáiban hiteles ízig-vérig nőként, édesanyaként, barátnőként áll előttünk.

A Szerző által hangsúlyozott hármas egységnek megfelelően Halász Krisztina Lélek(sz)építés című kötete egy szívvel-lélekkel, szellemesen megírt mű. Szórakoztató, olvasmányos, de mindenekfelett a teljességgel megélt emberi élet boldogságának hathatós elősegítője. A szépség-hivatás szakemberein és a szépség sikereire törekvőkön túl mindenkinek ajánlom, aki számára az ember nem csupán a természettudományok törvényeinek megfelelően működő test, hanem akik életükben a testi-lelki-szellemi teljesség megélésére törekszenek.

München-Pécs 2014. (Pettaui Szent) Győző napján

Prof. Dr. Héjj Andreas pszichológus
A Müncheni Ludwig-Maximilians és a Pécsi Tudományegyetem egyetemi tanára

 

Hogy tetszett? Segíts egy megosztással, hogy minél több emberhez eljuthassunk :)
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>