Kövesi Péter

Kövesi Péter könyvajánló: mindfullness alapú szépségápolás

Némileg meglepődtem, amikor Kriszta megkért, írjak előszót, ajánlást lélekszépítő könyvéhez. Mert mit érthet férfiember a kozmetika női titkaiból? A könyvet olvasván aztán további meglepetések jöttek, egyik a másik után. Mint a lélek dolgaival foglalkozó, nem kevés gyakorlattal rendelkező terapeutát is. Mi tagadás, olyan felismerésekkel gazdagodtam, amelyek

eleddig rejtve voltak előttem.

Lélekszépítés, lélekkozmetika… Néhány évvel-évtizeddel ezelőtt még értetlenséget váltottak volna ki az ilyen szókapcsolatok. A lélek a pszichológus (esetlek a lelkész) „asztala”; a test, leginkább pedig az arc, a bőr szépítése meg a kozmetikusé. Mára ezen már túl vagyunk, nagyjából mindenki tudja, hogy a túlhajszoltság, stressz, testi és lelki betegségek nyomai a testen is megjelennek, és viszont: a harmonikus, kiegyensúlyozott, szeretetteljes élet kisugárzik, és az egész testen, testben tükröződik.

De miért kell erről egy újabb könyvet írni?

A válasz kettős: egyrészt, mert a fontos dolgokat sosem elég hangsúlyozni, másrészt pedigehhez hasonló, amelyet éppen a kezében tart a Kedves Olvasó, eddig még nemigen jelent meg. Szerzője ugyanis egy személyben kozmetikus, pedagógus, terapeuta, és spirituálisan gondolkodó ember, aki nem könyvből szerzett ismereteit szedi csokorba, hanem saját megélt tapasztalatait adja tovább, és azokból épít egy meglepően komplex, és megejtően impozáns rendszert.

A bőr, a bőrünk… Igyekszünk tisztán és ápoltan tartani, hogy jobban nézzünk ki, és jobban érezzük magunkat benne. De talán ritkán gondolunk bele, mi mindenre szolgál, mi mindenre képes ez az önmagában is csodálatra méltóan működő testszövet-együttes. Mert nemcsak egy „tok” amely összetartja a szerveinket és formát ad a testünknek, hanem egy érzékeny határvonal önmagunk és a külvilág között. Beburkol, mint egy takaró, amely megtartja a testmeleget hidegben és hűt a melegben. Megvéd a külvilág hatásaival szemben. Bőrünk kommunikációs szerv is, kapcsolatot tart a külvilággal, visszatükrözi azt, ugyanakkor hírt ad belső önvalónkról is. Bőrünk nem tud hazudni.

Hányszor használjuk az alábbi, beszédes kifejezéseket: jó (vagy rossz) bőrben van, félti a bőrét, van bőr a képén, vastag a bőre, bőrét viszi a vásárra, elsárgul, elpirul, elsápad, elvörösödik az ember a különböző érzelmektől, kiütést kap valamitől – és így tovább. Arcunk az, ahol a legkülönlegesebb és legbeszédesebb a bőr. Minden az „arcunkra van írva”. Sok jelzését mindenki megérti, de a szakember, aki ismeri a bőr működését és közelebbről is látja, még sokkal többet tud leolvasni róla. Olykor olyasmit is, amit a kedves vendég el sem szeretne mondani. Ez pedig a pszichoterapeuta személetét igényli – Halász Krisztina pedig e területen is otthonosan mozog.

Hite szerint ugyanis messze nem elégséges, ha a kozmetikus elvégzi a vendég által rendelt vagy általa javasolt kezeléseket – még ha azok a legdrágább és legjobb eszközökkel és anyagokkal készülnek is. De kevés a „lelkizős” kozmetikus megértő odafigyelése, együttérzése is, ha nem tud test-lélek-szellem összefüggéseiben gondolkodni, és nem érti a bőr üzeneteinek a nyelvét.

A bőr az érintés, a másokkal való érintkezés szerve is: adni és kapni is tudunk vele, általa. A jó kozmetikus pedig ezt is tudja, mit, és hogyan adjon a simítással, masszázzsal, minden mozdulatával. Amelyek mögött egész személyisége ott áll, és tudattalan szinteken kommunikál a vendég tudatos és tudattalan énjével, ami legalább olyan fontos, mint az elvégzett fizikális kezelés.

A könyv, amely szerint bőrünk egy „kifordított”, azaz kívülről látható idegrendszer, agyunk „meghosszabbítása”, anatómiai részletességgel mutatja be a bőr rétegeit. Működésüket, alul- és túlműködésének jeleit – és ami egyetlen orvosi szakkönyvben sem szerepel, mindennek lelki, érzelmi vonatkozásait is. Az Animi Lélekkozmetika, Animi Beauty System – Halász Krisztina tökéletesen átgondolt, saját komplex rendszere – nem csak szolgáltatásokat kínál egy tökéletesen elrendezett térben, ahol mind energetikailag, mind a szimbológia szintjén is minden a harmóniát szolgálja, hanem, a szerző szavaival élve, olyan „rituálét”, amelyben minden benne van, amire szükség lehet.

Saját diagnosztikai rendszerében nem csak a bőr „beszél”, de ahogy terapeutaként szeretetteljesen összehangolódik a vendég finom-energetikai rezgéseivel, az megtanul befelé, a teste jelzéseire figyelni, és ki tudja mondani mindazt, ami a lelke mélyén van, ami a szívét nyomja. A test szépítése közben a vendég megtalálja, felszínre hozza a saját, rejtett erőforrásait is, amelyekkel a problémákon felül tud kerekedni. Mert erőforrásai mindenkinek vannak, és a legjobb terapeuta is csak támogatást tud adni ahhoz, hogy ezek révén más, egészségesebb, harmonikusabb, jobb emberré váljunk. A lélekkozmetika megtanít önmagunk szeretetére is, ami a mai emberek nagy részéből hiányzik. Enélkül pedig a harmonikus párkapcsolat is csak ábránd marad. A nő megtanul – nem csak biológiai szinten – valóban nőnek lenni, és ezáltal szépül a legtöbbet. Aminek mi, férfiak is csak örülni tudunk.

Kívánom, hogy Kriszta könyve váljon épülésére – szépülésére mindenkinek, kozmetikusoknak, gyógyítóknak, és vendégeiknek, klienseiknek is.

 

Hogy tetszett? Segíts egy megosztással, hogy minél több emberhez eljuthassunk :)
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>